Glutenvrij brood

© Shauna James Ahern

Naar schatting één op 200 Belgen heeft coeliakie en moet zich levenslang aan een strikt glutenvrij dieet houden. Gluten, met name tarwe, gerst, haver, rogge en spelt, zijn verboden. Die producten uit je voeding schrappen, is echter niet zo eenvoudig, zegt de Vlaamse Coeliakievereniging (VCV). Ze zitten namelijk verwerkt in ontelbare voedingsmiddelen.

Coeliakie of glutenintolerantie is een ziekte waarbij de patiënt overgevoelig is aan gluten en dus geen brood, pasta, koekjes en dergelijke kan eten. Omdat de aandoening relatief onbekend is, stapte de Vlaamse Coeliakievereniging (VCV) maandag naar Vlaams minister van Gezondheid Jo Vandeurzen. De vereniging gaf hem een mand met glutenvrije producten en vroeg, naar aanleiding van de Internationale Week van de Coeliakie van 16 tot 22 mei, de Vlaamse regering werk te maken van sensibilisering.

Lees meer op vilt.be.
 
Zie ook de vorige post ‘Njammie: allergievrije bakkerij’.
 
Gluten-Free Girl and the Chef is een excellente blog over glutenvrij leven, boordevol glutenvrije recepten, zoals bijvoorbeeld dit brood of deze koekjes.